Gas safety in an HMO: what changes for you

Written by FM Power Plumbing and Heating Ltd with AI assistance ·

An HMO needs the same annual gas safety check as any other rented home in England: every gas appliance and flue you provide for tenants checked by a Gas Safe registered engineer within 12 months, with a record issued on completion. What changes is who receives that record — where the HMO is licensed, the licence holder must produce a certificate obtained in the last 12 months to the local housing authority each year, and the manager must supply the latest record within 7 days of a written request. Communal boilers, bedsits and shared plant rooms then add their own rules on top. Everything below applies to England under the Gas Safety (Installation and Use) Regulations 1998 as amended and the Housing Act 2004.

Need gas safety certificates for an HMO in London? Call 07447 364648 or WhatsApp us — or see Landlord Gas Safety Certificate (CP12).

What counts as an HMO, and why it changes your gas safety duties

An HMO in England is a property rented by at least three people who are not from one household and who share facilities such as a bathroom or kitchen. Whether your property meets that description decides more than the label on your paperwork: it brings HMO management duties and, in many cases, a licence, and it puts your annual gas safety record in front of the local housing authority as well as your tenants. The definition is separate from licensing — a property can be an HMO without needing a licence, and it can need a licence under a local scheme even if it is not a large HMO.

  • A large HMO needs a mandatory licence: rented to five or more people forming more than one household, sharing toilet, bathroom or kitchen facilities, with at least one tenant paying rent.
  • The Licensing of Houses in Multiple Occupation (Prescribed Description) (England) Order 2018 removed the old three-storey test, so smaller buildings now fall inside mandatory licensing.
  • Councils can run additional or selective licensing schemes of their own, so ask the local housing authority rather than assuming.
  • Renting out an unlicensed HMO in England that needs a licence can bring an unlimited fine.

The HMO difference: the council reads your certificate too

In a single let, the gas safety record sits between you and your tenant. In a licensed HMO there is a third recipient. Schedule 4 of the Housing Act 2004 makes it a mandatory licence condition that, where gas is supplied to the HMO, the licence holder produces to the local housing authority every year, for inspection, a gas safety certificate obtained within the last 12 months.

On top of that, the Management of Houses in Multiple Occupation (England) Regulations 2006 require the manager of an HMO to supply the local housing authority with the latest gas appliance test certificate received from a recognised engineer within 7 days of a written request. A recognised engineer here means one approved under regulation 3 of the 1998 Regulations — in practice, Gas Safe registered.

The certificate itself is no different in an HMO. The timetable is: annually to the council as a licence condition, within 7 days on written request, within 28 days to existing tenants, and before move-in for a new tenant. Missing the 7-day window is the one that catches landlords out, because the clock starts with the council's letter, not with your check.

The duties that do not change

The 1998 Regulations put the duty on you as landlord, and they cover the gas appliances, fittings and flues you provide for tenants. None of that softens in an HMO — it simply applies to more rooms and more people. Our guide to landlord gas safety in England sets out the core duties in full.

  • An annual safety check on each appliance and flue, by a Gas Safe registered engineer — within 12 months of installing a new appliance or flue, and every 12 months after that.
  • Maintenance and repair of appliances, flues and pipework provided for tenants by a Gas Safe registered engineer.
  • Responsibility cannot be passed to the tenant through the tenancy agreement.
  • Keep each record for two years.
  • Give a copy to every existing tenant within 28 days of the check, and to any new tenant before they move in.
  • Issue the record on completion of the check — it is not delayed because defects were found. It is a living document, supplemented with records of the follow-up work.
  • Make the record available on request to any person in lawful occupation who may be affected.

Tenants' own appliances are their responsibility, along with a flue serving only that appliance. HSE still recommends including all flues connected to gas appliances in the check — in a shared house, a flue running through another tenant's room is everyone's problem.

Communal boilers, plant rooms and where the record goes on the wall

Appliances, fittings and flues in communal areas that tenants may use fall within your duties. Where a building has a communal boiler serving several dwellings, you must have it maintained by a Gas Safe registered engineer and included in the annual check. A locked cupboard does not put it outside the rules.

HSE allows a practical route for those appliances. Where a gas appliance is not in any room occupied by a tenant — a plant room or a communal cupboard, for instance — the record may be displayed in a prominent place instead of handed to each person, provided the notice states that any tenant can request an individual copy and where to get it. Tell tenants where that notice is at the start of a new tenancy.

Can a gas appliance sit in a room used for sleeping?

A gas appliance may only sit in a room used for sleeping in limited cases, and the test under the Gas Safety (Installation and Use) Regulations 1998 as amended (England) turns on how the room is actually used — not on what it was called on the floor plan. In an HMO the question comes up more than anywhere else, because bedsits and converted let rooms are the whole model.

  • Since 31 October 1998, a room converted for use as sleeping accommodation must not contain a gas fire, gas space heater or gas water heater (including a boiler) of over 14 kW gross input unless it is room-sealed.
  • Appliances of 14 kW gross input or less, and any instantaneous water heater, must not be in sleeping accommodation unless room-sealed or fitted with an atmosphere-sensing device.
  • A room used as a bedroom before 1998 that contains such an appliance needs a risk assessment to decide whether it may still be used as a bedroom.

Judging whether an appliance is room-sealed, carrying out that risk assessment and moving an appliance are all work for a Gas Safe registered engineer. If you are converting a reception room into a let room and the boiler stays put, raise it with your engineer before the tenancy starts rather than at the next annual check. Relocating an appliance is part of a wider job and belongs in a new boiler installation quote, after a survey.

Smoke and carbon monoxide alarms since October 2022

  • At least one smoke alarm on each storey of the property that has a room used as living accommodation.
  • A carbon monoxide alarm in any room used as living accommodation that contains a fixed combustion appliance — gas cookers are excluded.
  • A fixed combustion appliance means fixed apparatus burning fuel to generate heat, such as a gas or oil boiler or a log burner.
  • Alarms must be repaired or replaced once you are told they are faulty. The local housing authority enforces this with a remedial notice and a financial penalty.
  • The regulations do not apply to student halls of residence.

In a house where one let room holds the boiler, that room needs a CO alarm. Tenants change often in an HMO, so a quick alarm test at each change of occupancy saves an argument later.

What if a tenant will not let the engineer in?

With five or six separate lettings in one building, one closed door can stall the whole check. You must be able to show all reasonable steps were taken, and force must not be used to gain entry. HSE inspectors look for repeated attempts, not one missed knock.

  • Leave a notice that an attempt was made, with contact details.
  • Write to the tenant explaining the check is a legal requirement and is for their own safety.
  • Offer the tenant the chance to arrange their own appointment.
  • Keep a record of all correspondence.
  • Build access arrangements into the tenancy agreement from the start.

Booking all rooms in one visit is the simplest fix, and it is why we work seven days a week, including evenings and weekends, across London, Essex, Kent, Surrey, Hertfordshire and Middlesex. If you are lining up checks on an HMO, our landlord gas safety certificate service covers every appliance in the property and the CP12 is emailed to you the same day.

Sources

Common questions

Is an HMO gas safety certificate different from a normal CP12?

No. The check and the record are the same as for any rented home in England, carried out by a Gas Safe registered engineer on each appliance and flue you provide. What differs is distribution: a licensed HMO's certificate also goes to the local housing authority each year, and within 7 days of a written request.

How often must I give the council the gas safety certificate?

Schedule 4 of the Housing Act 2004 makes it a mandatory licence condition to produce, annually and for inspection, a gas safety certificate obtained within the last 12 months. Separately, the HMO management regulations require the latest certificate to be supplied within 7 days of a written request from the authority.

Do my tenants' own gas appliances need to be on the certificate?

Tenants are responsible for appliances they own and for a flue serving only that appliance. Your duty covers what you provide. HSE still recommends including all flues connected to gas appliances in the annual check, which is sensible in a shared house where a flue may pass through someone else's room.

Is a gas safety check the same as a boiler service?

No. The annual safety check is a legal duty under the 1998 Regulations. A service is a maintenance job and is normally a condition of the manufacturer's guarantee, recorded in the Benchmark logbook. Many landlords have both done in one visit — see boiler service and repairs.

Can I charge tenants more for gas than I pay in a bills-included HMO?

No. Since 1 January 2003 the maximum price at which gas or electricity may be resold is the price the reseller paid, including standing charges. Any excess charged is recoverable by the tenant. Ofgem published a call for input on reselling in October 2025, so check the current position before setting rates.

Where do I display the record if the boiler is in a communal cupboard?

Where a gas appliance is not in any room occupied by a tenant, the record may be displayed in a prominent place instead of being handed to each tenant. The notice must say that any tenant can request an individual copy and where to get one, and tenants must be told where the notice is at the start of a new tenancy.

Rather have someone look at it?

We are Gas Safe registered and work across London & surrounding areas. Call or WhatsApp any time — we answer 24/7. Tell us what you need and where you are, and we will tell you what it involves and what it is likely to cost before anyone comes out.

Get in touch

Fastest way to reach us is a call or WhatsApp, we answer 24/7 — send a photo of the job and we will come back with a price. Prefer email? Use the form and we will reply as soon as we are off site.

Request a free quote

Tell us about the job — no obligation, no pushy sales call.

Your details are only used to answer your enquiry.

Boiler repairs · reachable at night for emergencies